Czy kończąc trening bardzo późno można zjeść posiłek?
MOŻNA, A NAWET TRZEBA!
Posiłek po treningu jest równie ważny jak ten przed. Po wysiłku bowiem organizm bardzo domaga się odpowiedniej dawki jedzenia, którą zużyje na regenerację mięśniową i dostarczenie sobie odpowiednich mikro- oraz makroskładników. Ważne zatem, by w posiłku po późnym treningu postawić na odpowiednio zbilansowane posiłki, które zapewnią ciału młodego sportowca dokładnie to, czego potrzebuje. Do 30 minut po ćwiczeniach najlepiej jest sięgnąć po przekąskę składającą się z węglowodanów prostych, która szybko uzupełni braki energetyczne i dostarczy glikogen do mięśni oraz białko, które zregeneruje mikrourazy. Od razu po późnym treningu świetnie sprawdzą się więc banany i inne owoce z dodatkiem jogurtu, kakao, czy serek wiejski z dżemem 100%. Dobrym pomysłem jest wypicie smoothie z dodatkiem białka np. konopnego.
3 przepisy na posiłki po późnym treningu:
Koktajl czekoladowy a’la nutella (4 porcje)
- Kasza jaglana sucha – 50g
- Ciecierzyca w słoiku – 70 g
- Banan – 2 szt.
- Kakao 16%, proszek – 10g (łyżka stołowa)
- Masło orzechowe – 1 łyżka
- Daktyle, suszone – 30g
- Mleko – 2 szklanki
Przygotowanie:
Banany obierz, włóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika na minimum 1 godzinę. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Uprzednio uprażoną kaszę jaglaną ugotuj w dwukrotnie większej ilości wody według przepisu zamieszczonego na opakowaniu produktu. Do misy blendera przełóż wszystkie składniki i zmiksuj do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. W razie potrzeby, możesz dodać trochę wody.
245 kcal/ 1 porcję
Budyń jaglany z gorącymi wiśniami (2 porcje)
- Mleko migdałowe – 1 ½ szklanki
- Kasza jaglana sucha – 90g
- Banan – 140g
- Miód pszczeli – 1 łyżka
Przygotowanie:
W małym garnuszku zagotuj jedną szklankę mleka migdałowego, wsyp kaszę jaglaną i gotuj na małym ogniu dopóki kasza nie wchłonie całości mleka. Po ugotowaniu ma być miękka, może być nawet lekko rozgotowana. Jeśli dalej jest twarda i chrupiąca, dolej więcej mleka i gotuj do miękkości. Dodaj do kaszy banana i ok pół szklanki mleka migdałowego. Zblenduj dokładnie tak, aby budyń miał aksamitną konsystencję. Wiśnie ugotuj z dodatkiem 1 łyżki miodu. Budyń podaj polany wiśniami.
343 kcal/ 1 porcję
Borówkowy przekładaniec (2 porcje)
- Mleko – 200g (¾ szklanki)
- Płatki owsiane górskie – 30g (3 łyżki stołowe)
- Borówki amerykańskie – 1 szklanka
- Jogurt Skyr – 1 kubeczek
- Miód – 1 łyżka
Przygotowanie:
Mleko wlej do rondelka i podgrzej. Dodaj płatki owsiane i gotuj dalej na małym ogniu aż potrawa zgęstnieje. Owoce umyj i zmiksuj ze skyrem i miodem. Do miseczki/kubka nakładaj na zmianę warstwy z owsianki i musu owocowego. Na górę możesz zetrzeć kostkę gorzkiej czekolady.
280 kcal/ 1 porcję