W tym roku po raz kolejny mieliśmy przyjemność uczestniczyć w zgrupowaniu stacjonarnym klubu piłkarskiego Irzyk. Podczas naszego spotkania przeszkoliliśmy ponad 130 zawodników i zawodniczek. Tematem przewodnim były posiłki okołotreningowe. Skupiliśmy się głównie na poprawie wydolności, dlatego przygotowaliśmy pyszne różowe gofry z masłem orzechowym i owocami. Dlaczego różowe? Bo z dodatkiem soku z buraka? A dlaczego burak?
Buraki to bogate źródło azotanów. Badania wykazały, że produkty bogate w azotany pomagają poprawić zdrowie, a także zwiększają naszą wydajność, a co za tym idzie – poprawiają wyniki sportowe.
Azotany przekształcają się w naszym organizmie w tlenek azotu, a to wpływa na zwiększony przepływ krwi, poprawia pracę płuc oraz powoduje silniejsze skurcze mięśni.
Sok z buraków wpływa na zdolność krążeniowo-oddechową. Oznacza to, że dzięki regularnemu piciu tego soku dostarczamy tlenu naszym mięśniom podczas długotrwałego wysiłku. Istnieją badania, które wskazują poprawę wyników sportowych u osób pijących regularnie sok z buraka nawet o 16%.