...
Trwa rekrutacja na OBOZY LETNIE 2024SPRAWDŹ

Czwartek z Kiszonymi Specjałami. 4 sposoby na poprawę formy młodego sportowca.

Kopia Beżowy Brązowy Prosty Nasza Kawa Zawsze Smakuje Dobrze Post na Instagram (Zdjęcie w tle dla Facebooka)

Marynowanie i fermentacja to jedna z najstarszych metod konserwacji żywności. Najczęściej po kiszonki sięgamy jesienią i zimą, kiedy dostęp do świeżych warzyw i owoców jest ograniczony. Jednak warto włączyć kiszonki do codziennej diety, szczególnie młodego sportowca.

1. Duża zawartość składników mineralnych.

Produkty kiszone, bogate są w witaminy z grupy B, oraz E, K, C i prowitaminy A. Zawierają również wiele składników mineralnych takich jak sód, potas, magnez czy żelazo. Dzięki procesowi fermentacji i środowisku kwaśnemu składniki nie ulegają rozpadowi. Co więcej kwaśne środowisko, sprzyja wchłanialności, dzięki czemu wszystkie składniki mogą być w pełni wykorzystane przez organizm.

Po intensywnym wysiłku fizycznym fantastycznie uzupełnią stracone składniki mineralne i wspomogą regenerację.

2. Przeciwdziałają zakwasom mięśni.

Doskonale regulują gospodarkę kwasowo-zasadową, dzięki czemu przeciwdziałają zakwasom w przypadku przetrenowania. Podczas intensywnych treningów pocąc się tracimy elektrolity, szczególnie wyżej wspomniany sód , a także potas. Może to prowadzić do odwodnienia organizmu a ono do poważnych problemów.

Wypicie szklanki soku, np. z kiszonego ogórka pomoże dostarczyć młodemu sportowcowi szybko niezbędnych składników odżywczych i przywrócić równowagę pH, a także utrzymać gospodarkę elektrolitową na odpowiednim poziomie.

3. Poprawa wydolności.

Kiszonki takie jaki zakwas z buraków czy kiszone buraki zawierają azotany. Rozszerzają one naczynia krwionośne, dzięki czemu serce jest lepiej ukrwione, co wpływa na wzrost wydolności.

Zarówno dłuższa suplementacja jaki i spożycie kiszonek 2-3 godziny przed aktywnością znacząco poprawia wydolność.

4. Wspomagają odporność.

Produkty kiszone zawierają bakterie probiotyczne, które odżywiają naszą mikroflorę jelitową, dzięki czemu poprawiamy stan odżywienia naszego organizmu. Probiotyki hamują rozwój szkodliwych bakterii w jelitach, wzmacniają także komórki wytwarzające limfocyty, które są odpowiedzialne za ochronę organizmu. Ponadto fermentowane produkty stymulują bakterie wspomagające odporność.

Kiszonki i zakwasy najwyższej jakości kupisz na stronie https://kiszonespecjaly.pl/

Na hasło: SPORTUJEMY otrzymasz 10% rabatu

Kolejna dawka informacji na temat kiszonej w następny czwartek! Do zobaczenia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Koszyk zamknij
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.