...
Trwa rekrutacja na OBOZY LETNIE 2024SPRAWDŹ

Jeden dzień żywieniowy młodego sportowca – przepisy

dieta-dziecka-2-709x411

ŚNIADANIE

KOLOROWA FRITATTA

2-3 jaja

garść szpinaku

1/2 cukinii

szczypta kurkumy

kilka pieczarek

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka oleju

2 plastry sera żółtego

Cukinię pokroić w kosteczkę. piaczarki na plasterki. jaja wymieszać w misce. dodać szpinak, cukinię, pieczarki, przyprawić. na rozgrzany olej wylać masę. przykryć pokrywką. po chwili dodać ser. gdy frittata będzie gotowa, a jaja ścięte, posypać szczypiorkiem.

II ŚNIADANIE

PIECZONE BANANY

2 banany

2 kostki gorzkiej czekolady

1 łyżeczka wiórek kokosowych

garść orzechów

szczypta cynamonu

2 łyżeczki konfitury wiśniowej

Banany przekroić wzdłuż na pół. Dodać startą czekoladę, orzechy, cynamon i wiórki kokosowe. Zapiec kilka minut w piekarniku. Na gotowe banany dodać konfiturę.

OBIAD

PEŁNOZIARNISTE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Podaj dziecku 1 z 2 porcji

Czosnek – 5 g 

Jajo kurze M 1 Sztuka

Jogurt naturalny 5 łyżek

Mąka pszenna Babuni, typ 650 – 75 g 

Mąka pełnoziarnista żytnia,- 75 g 

Olej rzepakowy – 15 g 

Pietruszka, liście – 6 g

Ser mozzarella – 60 g 

Szpinak, mrożony lub świeży- 100 g 

Ciasto naleśnikowe:

Dodatkowo przygotuj ok 1/4-1/3 szklanki wody mineralnej. Dokładnie wymieszaj: mąki, jajko, jogurt i wodę wlewając stopniowo. Ilość wody dodaj do właściwej lejącej konsystencji. Usmaż naleśniki na minimalnej ilości tłuszczu.

Farsz:

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż delikatnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj na patelnię szpinak, posól i podduś. Dopraw do smaku ziołowymi przyprawami.

Naleśniki:

Placki posmaruj farszem szpinakowym, posyp pokrojonym serem mozzarella, dodaj posiekaną natkę pietruszki i zawiń w rulony. Podgrzej bez tłuszczu, by rozpuścić ser.

W TRAKCIE TRENINGU

IZOTONIK CHIA

Składniki:

1 łyżka nasion chia (szałwii hiszpańskiej)

1⁄2 limonki

1 łyżka miodu

500 ml wody mineralnej

Szczypta soli

Wyciśnij sok z limonki i dodaj pozostałe składniki.

PO TRENINGU

DAKTYLOWE MLEKO

1 szklanka mleka

kilka namoczonych wcześniej daktylii

1 łyżeczka masła orzechowego

szczypta cynamonu

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie. do kielicha blendera dodać mleko, daktyle, masło orzechowe, i cynamon. wszystko zblendować na gładką masę.

KOLACJA

PIECZONE BATATY

2 sztuki batatów

1/2 sera mozzarella

1,5 łyżki pestek dynii

1/2 awokado

szczypta kurkumy

kilka pomidorów koktajlowych

1 łyżeczka oliwy

Bataty można pokroić w plasterki. ułożyć na blaszce do pieczenia, położyć na to ser i posypać kurkumą i polać oliwą. piec do miękkości batatów. w tym czasie sprażyć pestki dynii na suchej patelni. gotowe bataty posypać pestkami dyni i awokado pokrojonym w kostkę. pomidorkami udekorować danie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Koszyk zamknij
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.