ŚNIADANIE
KOLOROWA FRITATTA
2-3 jaja
garść szpinaku
1/2 cukinii
szczypta kurkumy
kilka pieczarek
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka oleju
2 plastry sera żółtego
Cukinię pokroić w kosteczkę. piaczarki na plasterki. jaja wymieszać w misce. dodać szpinak, cukinię, pieczarki, przyprawić. na rozgrzany olej wylać masę. przykryć pokrywką. po chwili dodać ser. gdy frittata będzie gotowa, a jaja ścięte, posypać szczypiorkiem.
II ŚNIADANIE
PIECZONE BANANY
2 banany
2 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka wiórek kokosowych
garść orzechów
szczypta cynamonu
2 łyżeczki konfitury wiśniowej
Banany przekroić wzdłuż na pół. Dodać startą czekoladę, orzechy, cynamon i wiórki kokosowe. Zapiec kilka minut w piekarniku. Na gotowe banany dodać konfiturę.
OBIAD
PEŁNOZIARNISTE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)
Podaj dziecku 1 z 2 porcji
Czosnek – 5 g
Jajo kurze M 1 Sztuka
Jogurt naturalny 5 łyżek
Mąka pszenna Babuni, typ 650 – 75 g
Mąka pełnoziarnista żytnia,- 75 g
Olej rzepakowy – 15 g
Pietruszka, liście – 6 g
Ser mozzarella – 60 g
Szpinak, mrożony lub świeży- 100 g
Ciasto naleśnikowe:
Dodatkowo przygotuj ok 1/4-1/3 szklanki wody mineralnej. Dokładnie wymieszaj: mąki, jajko, jogurt i wodę wlewając stopniowo. Ilość wody dodaj do właściwej lejącej konsystencji. Usmaż naleśniki na minimalnej ilości tłuszczu.
Farsz:
Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż delikatnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj na patelnię szpinak, posól i podduś. Dopraw do smaku ziołowymi przyprawami.
Naleśniki:
Placki posmaruj farszem szpinakowym, posyp pokrojonym serem mozzarella, dodaj posiekaną natkę pietruszki i zawiń w rulony. Podgrzej bez tłuszczu, by rozpuścić ser.
W TRAKCIE TRENINGU
IZOTONIK CHIA
Składniki:
1 łyżka nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
1⁄2 limonki
1 łyżka miodu
500 ml wody mineralnej
Szczypta soli
Wyciśnij sok z limonki i dodaj pozostałe składniki.
PO TRENINGU
DAKTYLOWE MLEKO
1 szklanka mleka
kilka namoczonych wcześniej daktylii
1 łyżeczka masła orzechowego
szczypta cynamonu
Daktyle namoczyć w gorącej wodzie. do kielicha blendera dodać mleko, daktyle, masło orzechowe, i cynamon. wszystko zblendować na gładką masę.
KOLACJA
PIECZONE BATATY
2 sztuki batatów
1/2 sera mozzarella
1,5 łyżki pestek dynii
1/2 awokado
szczypta kurkumy
kilka pomidorów koktajlowych
1 łyżeczka oliwy
Bataty można pokroić w plasterki. ułożyć na blaszce do pieczenia, położyć na to ser i posypać kurkumą i polać oliwą. piec do miękkości batatów. w tym czasie sprażyć pestki dynii na suchej patelni. gotowe bataty posypać pestkami dyni i awokado pokrojonym w kostkę. pomidorkami udekorować danie.