516 740 678kontakt@sportujemy.pl
Jeden dzień żywieniowy młodego sportowca – przepisy

Jeden dzień żywieniowy młodego sportowca – przepisy

ŚNIADANIE

KOLOROWA FRITATTA

2-3 jaja

garść szpinaku

1/2 cukinii

szczypta kurkumy

kilka pieczarek

1 łyżka posiekanego szczypiorku

1 łyżka oleju

2 plastry sera żółtego

Cukinię pokroić w kosteczkę. piaczarki na plasterki. jaja wymieszać w misce. dodać szpinak, cukinię, pieczarki, przyprawić. na rozgrzany olej wylać masę. przykryć pokrywką. po chwili dodać ser. gdy frittata będzie gotowa, a jaja ścięte, posypać szczypiorkiem.

II ŚNIADANIE

PIECZONE BANANY

2 banany

2 kostki gorzkiej czekolady

1 łyżeczka wiórek kokosowych

garść orzechów

szczypta cynamonu

2 łyżeczki konfitury wiśniowej

Banany przekroić wzdłuż na pół. Dodać startą czekoladę, orzechy, cynamon i wiórki kokosowe. Zapiec kilka minut w piekarniku. Na gotowe banany dodać konfiturę.

OBIAD

PEŁNOZIARNISTE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM (PRZEPIS NA 2 PORCJE)

Podaj dziecku 1 z 2 porcji

Czosnek – 5 g 

Jajo kurze M 1 Sztuka

Jogurt naturalny 5 łyżek

Mąka pszenna Babuni, typ 650 – 75 g 

Mąka pełnoziarnista żytnia,- 75 g 

Olej rzepakowy – 15 g 

Pietruszka, liście – 6 g

Ser mozzarella – 60 g 

Szpinak, mrożony lub świeży- 100 g 

Ciasto naleśnikowe:

Dodatkowo przygotuj ok 1/4-1/3 szklanki wody mineralnej. Dokładnie wymieszaj: mąki, jajko, jogurt i wodę wlewając stopniowo. Ilość wody dodaj do właściwej lejącej konsystencji. Usmaż naleśniki na minimalnej ilości tłuszczu.

Farsz:

Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmaż delikatnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodaj na patelnię szpinak, posól i podduś. Dopraw do smaku ziołowymi przyprawami.

Naleśniki:

Placki posmaruj farszem szpinakowym, posyp pokrojonym serem mozzarella, dodaj posiekaną natkę pietruszki i zawiń w rulony. Podgrzej bez tłuszczu, by rozpuścić ser.

W TRAKCIE TRENINGU

IZOTONIK CHIA

Składniki:

1 łyżka nasion chia (szałwii hiszpańskiej)

1⁄2 limonki

1 łyżka miodu

500 ml wody mineralnej

Szczypta soli

Wyciśnij sok z limonki i dodaj pozostałe składniki.

PO TRENINGU

DAKTYLOWE MLEKO

1 szklanka mleka

kilka namoczonych wcześniej daktylii

1 łyżeczka masła orzechowego

szczypta cynamonu

Daktyle namoczyć w gorącej wodzie. do kielicha blendera dodać mleko, daktyle, masło orzechowe, i cynamon. wszystko zblendować na gładką masę.

KOLACJA

PIECZONE BATATY

2 sztuki batatów

1/2 sera mozzarella

1,5 łyżki pestek dynii

1/2 awokado

szczypta kurkumy

kilka pomidorów koktajlowych

1 łyżeczka oliwy

Bataty można pokroić w plasterki. ułożyć na blaszce do pieczenia, położyć na to ser i posypać kurkumą i polać oliwą. piec do miękkości batatów. w tym czasie sprażyć pestki dynii na suchej patelni. gotowe bataty posypać pestkami dyni i awokado pokrojonym w kostkę. pomidorkami udekorować danie.

Dodaj komentarz

Close Menu