Po zakończonym treningu najważniejsza jest regeneracja. Posiłek po treningowy musi być bogaty w białko, węglowodany oraz antyoksydanty. Budyń czekoladowy sprawdzi się w tym wypadku świetnie. Ugotowany na mleku dostarczy odpowiedniej ilości białka, kakao uzupełni braki mineralne a wiśnie bogate w antyoksydanty i składniki przeciwzapalne przyśpieszą regenerację.
Składniki:
Gorące wiśnie:
- mrożone wiśnie 300 g
- miód 100g
- sok z pomarańczy 100 ml
Budyń:
- mleko 500 ml
- mąka ziemniaczana 40 g
- czekolada deserowa 50 g
Przygotowanie
Na suchej patelni łączymy rozmrożone wiśnie wraz sokiem z pomarańczy i miodem. Całość smażymy, mieszając od czasu do czasu, do momentu odparowania nadmiaru płynu i uzyskania konsystencji konfitury. 400 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy czekoladę i gotujemy do momentu jej rozpuszczenia. Pozostałe 100 ml mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Cały czas mieszając, dodajemy stopniowo do garnka z czekoladą. Mieszamy do momentu uzyskania konsystencji budyniu. Na dno każdej miseczki przekładamy 1 łyżkę wiśni. Na nią nakładamy budyń. Na górze ponownie gorące wiśnie. Dodatkowo możemy udekorować pokruszonymi herbatnikami.
Więcej przepisów dla młodych sportowców znajdziesz tutaj 🙂