Jednym z najczęstszych pytań, jakie otrzymujemy od rodziców młodych sportowców, jest to, co powinni zabierać ze sobą na mecze lub turnieje, aby zapewnić swojemu dziecku odpowiednią ilość energii, jednocześnie unikając uczucia ciężkości w żołądku. W takich sytuacjach świetnym rozwiązaniem są szybkie przekąski oraz lekkie, łatwo przyswajalne posiłki bogate w węglowodany. Wśród nich warto wymienić takie produkty jak: jasne pieczywo, wafle ryżowe, delikatne makarony, ryż biały czy też drobnoziarniste kasze.
Poniżej chcielibyśmy podzielić się z Wami przepisem na idealną przekąskę, która doskonale sprawdzi się w trakcie aktywności sportowej!
Składniki:
- 250 g ryżu do sushi
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 250 g łososia, filet bez skóry
- 1 ząbek czosnku
- 5 g imbiru
- 75 g sosu sojowego
- 50 g mirinu
- 40 g cukru
- 10 g skrobi ziemniaczanej
- 4 wodorosty nori
- majonez
- liście szpinaku
- awokado
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Łososia upiec w foli lub ugotować na parze. Ocet ryżowy połączyć z 1 łyżeczką cukru i solą, dokładnie wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, dodać do ryżu i delikatnie wymieszać. Gotowego łososia podzielić na kawałki. Czosnek i imbir drobno posiekać. Do małego garnuszka wlać sos sojowy, mirin, cukier, skrobię ziemniaczaną oraz posiekany czosnek i imbir. Gotować na małym ogniu, mieszając aż sos się zredukuję. Gotowy sos wymieszać z łososiem.
Płat nori ułożyć błyszczącą stroną do dołu. Do zwilżonej dłoni nałożyć 3 łyżki ryżu, uformować kwadrat i ułożyć na środku płatu nori, posmarować majonezem, następnie ułożyć na nim szpinak. Na szpinaku ułożyć 2-3 łyżki łososia i plastry awokado. Do zwilżonej dłoni nałożyć 3 łyżki ryżu, uformować kwadrat i przykryć nim awokado. Wszystkie rogi płata nori zagiąć do środka, tak aby powstała koperta. Uformowane onigirazu zawinąć w folię spożywczą i obciążyć talerzem na 1-2 min. Czynności powtarzać dla reszty składników. Podawać przekrojone na pół. Smacznego!
Ciekawostka
Onigirazu to japońska przekąska, która stanowi połączenie tradycyjnego onigiri z zachodnią kanapką. Jest to rodzaj ryżowego zapiekanego ‘sanda’, w którym nadzienie znajduje się między dwiema warstwami ryżu, a całość jest owinięta w nori (suchą algę morską), co nadaje mu charakterystyczny wygląd. Nazwa “onigirazu” pochodzi od słowa “onigiri”, które oznacza tradycyjny japoński ryżowy przysmak w kształcie trójkąta lub kuli, często wypełniony marynowanym tuńczykiem, umeboshi (kiszoną śliwką) lub innymi smacznymi dodatkami.
Po więcej ciekawych przepisów, zajrzyj na naszego bloga i media społecznościowe.