Z okazji pierwszego Dnia Wiosny, przygotowaliśmy dla Ciebie wyjątkowy przepis. Spring rollsy z tofu świetnie się sprawdzą jako przekąska do śniadaniówki lub lekki posiłek w ciągu dnia.
Składniki
- kostka tofu
- sos sojowy
- olej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku
- 3 łyżeczki syropu klonowego
- papier ryżowy
- sałata rzymska
- 1 marchewka
- 1/2 ogórka
- 1/2 awokado
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- sok z 1/2 cytryny
- woda
Przygotowanie:
Tofu pokrój na plastry i zamarynuj przez około 30 min (lub dłużej) w 1,5 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżce oleju, papryce, czosnku i syropie klonowy. Zamarynowane tofu podsmaż z obu stron lub upiecz.
Pokrój warzywa i tofu w cienkie paski. Arkusz papieru zamocz w wodzie na kilka sekund, żeby zmiękł. Na dół papieru nałóż po kilka pasków każdego warzywa i tofu. Zwiń bok papieru, przykrywając warzywa i zroluj do końca (filmik znajdziesz na naszym instagramie).
Przygotuj sos mieszając wszystkie składniki razem. Aby sos miał bardziej kremową konsystencje możesz dodać dwie łyżki wody.
Maczaj rollsy w sosie. SMACZNEGO!