Drugi tydzień ferii rozpoczęliśmy od półkoloni w Rembertowie dla piłkarzy z AP EsKadra.
Nasze spotkanie rozpoczeliśmy od zajęć teoretycznych, podczas których omówiliśmy najważniejsze aspekty diety młodych sportowców, a także jak odpowiednim odżywianiem poprawić regeneracje aby uniknąć kontuzji. Poznali również najczęsciej popełniane błędy żywieniowe młodych sportowców.
Druga część warsztatów poświęcona była warsztatwi kulinarnemu na którym przygotowaliśmy proteinowe gofry z dodatkiem odżywki Sporters. Gotowe gofry podane zostały z masłem orzechowym, ulubionymi owocami oraz posypkami tj.: sezam, kokos i słonecznik.
Oto najważniejsze funkcje białka dla młodego sportowca to:
- wpływ na budowę tkanki mięśniowej, ścięgien, więzadeł i kości;
- regeneracja tkanek i komórek po wysiłku fizycznym;
- ochrona przed infekcjami (czyli wspieranie odporności);
- produkcja energii, niezbędnej nie tylko podczas oraz po aktywności sportowej, ale także w toku codziennego funkcjonowania;
- regulacja procesu krzepnięcia krwi;
- udział w wytwarzaniu enzymów i hormonów.