516 740 678kontakt@sportujemy.pl
ZdrowieJemy. Ryż w roli głównej – 5 przepisów dla całej sportowej rodziny!

ZdrowieJemy. Ryż w roli głównej – 5 przepisów dla całej sportowej rodziny!

Pudding ryżowy z domowym sokiem z aronii lub malin

Składniki(dla dwóch osób):

  • ryż ugotowany 100g
  • mleko krowie lub roślinne 200-300ml
  • cynamon w proszku 1 łyżka
  • domowy sok z aronii lub malin 2 łyżki
  • mięta lub melisa 6 listków

Sposób przygotowania:

Ryż zalewamy mlekiem, zagotowujemy i gotujemy aż całość zgęstnieje. Zestawiamy z palnika i dodajemy cynamon. Przekładamy do miseczki i polewamy domowym sokiem z aronii lub malin.

 

Ryż smażony z czosnkiem, imbirem, kurkumą, jajkiem, brokułami, sezamem

Składniki (dla dwóch osób):

  • zimny ryż ugotowany 100g
  • jajko 2 szt
  • brokuł 1 główka, obrany, sparzony bób mrożony 2 garście
  • czosnek 3 ząbki
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • imbir 3cm
  • sezam 1 łyżeczka
  • sos sojowy 1 łyżka
  • dymka 1/2 pęczka
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

Rozgrzewamy patelnię albo wok. Przesmażamy na tłuszczu pokrojonego w mniejsze kawałki brokuła, po 2 minutach dodajemy posiekany czosnek, imbir. Mieszamy, dodajemy kurkumę. Ponownie mieszamy i dorzucamy ryż. Wszystkie składniki dokładnie raz jeszcze mieszamy, robimy dołek na środku patelni i dodajemy rozbite jajka. Kiedy jaja się zetną, łączymy z pozostałymi składnikami dokładnie mieszając. Dorzucamy bób i przyprawiamy sosem sojowym.Przekładamy na talerz, posypujemy sezamem i świeżo posiekaną dymką.

 

Sałatka ryżowa z mieloną wołowiną, jarmużem, groszkiem zielonym, marchewką, ogórkiem, świeżymi ziołami i dressingiem cynamonowym

Składniki (dla dwóch osób):

  • zimny ugotowany ryż 100g
  • mielona wołowina 150g
  • cebula 1 mała szt
  • czosnek 3 ząbki
  • jarmuż 3 garście
  • zielony groszek mrożony 1/3 kubka
  • marchewka 1 szt
  • ogórek zielony 1szt
  • świeże zioła 2 łyżki
  • musztarda 1 łyżka
  • cynamon 1 łyżka
  • miód 1 łyżka
  • sok z 2 cytryn
  • oliwa z oliwek 50ml

Sposób przygotowania:

Ryż przekładamy do miski. Wołowinę przesmażamy na rozgrzanej patelni na złotobrązowy kolor. Jak mięso już zacznie się rumienić to dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Przesmażamy do miękkości zmniejszając ogień. Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubym oczku. Dodajemy do ryżu. W między zagotowujemy wodę i blanszujemy jarmuż w osolonej wodzie przez ok. 30 sekund. Następnie dajemy groszek mrożony na ok. 30 sekund i odcedzamy całość dokładnie na sitku. Dodatkowo możemy na czystej ściereczce, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy do sałatki. Wykańczamy świeżymi ziołami, dodajemy odcedzone mięso z patelni. Robimy szybki dressing. Do słoika dajemy musztardę, miód, cynamon, oliwę z oliwek cytrynę, sól, pieprz. Zakręcamy i wstrząsamy  mocno aż całość zgęstnieje. Polewamy sałatkę i delikatnie, dokładnie mieszamy.

 

Ryż zapiekany z jabłkami, twarogiem, cynamonem, słonecznikiem

Składniki (dla dwóch osób):

  • ugotowany ryż 100 g
  • twaróg 100g
  • jajko 1szt
  • cynamon 1 łyżka
  • miód 1 łyżka
  • słonecznik 1 łyżka
  • pomarańcz 1 szt
  • jabłko 1 szt
  • masło klarowane 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Ryż przekładamy do miski. Dodajemy twaróg, jajko, cynamon, miód,  skórkę z pomarańcza ( sparzonego wcześniej we wrzątku! ) i wyciśnięty z reszty sok. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem klarowanym, ścieramy na górę jabłka i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 -40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy słonecznikiem.

 

Risotto z warzywami i pieczoną rybą

 Składniki (dla dwóch osób):

  • ryż ( najlepiej do risotto) 50g
  • marchewka 1 szt
  • cebula 1szt
  • czosnek 3 ząbki
  • pomidor puszka 1 szt
  • seler naciowy 1 gałązka
  • cukinia 1/2 szt
  • ryba 300g (świeża ryba lub mrożona jaką macie na stanie:))
  • ser typu parmezan 30g
  • świeże zioła np. bazylia, natka 2 łyżki
  • cytryna 1szt

Sposób przygotowania:

Cebulę, czosnek kroimy w kostkę i przesmażamy do miękkości. Dodajemy startą marchewkę. Po ok. 2 minutach dodajemy pomidory w puszcze, ryż, mieszamy, podlewamy wywarem aż ryż będzie al dente 10-15 minut ( w zależności od ryżu). W między czasie jak będziecie robić risotto, upieczemy rybę. Przekładamy osuszoną dokładnie rybę ( w zależności jaką macie) na pergamin , polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem.  Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 9-15 minut w zależności od rodzaju i wielkości ryby 🙂 Risotto zestawiamy z ognia, dodajemy startą cukinię na grubym oczku,  garść parmezanu, świeże zioła, świeży seler naciowy pokrojony w plasterki. Mieszamy, zostawiamy w garnku aż składniki przejdą smakami na 2 minuty. Przekładamy na talerz. Następnie nakładamy rybę, którą wykańczamy startą skórką z cytryny i odrobiną soku.

 

Dodaj komentarz

Close Menu