Pudding ryżowy z domowym sokiem z aronii lub malin
Składniki(dla dwóch osób):
- ryż ugotowany 100g
- mleko krowie lub roślinne 200-300ml
- cynamon w proszku 1 łyżka
- domowy sok z aronii lub malin 2 łyżki
- mięta lub melisa 6 listków
Sposób przygotowania:
Ryż zalewamy mlekiem, zagotowujemy i gotujemy aż całość zgęstnieje. Zestawiamy z palnika i dodajemy cynamon. Przekładamy do miseczki i polewamy domowym sokiem z aronii lub malin.
Ryż smażony z czosnkiem, imbirem, kurkumą, jajkiem, brokułami, sezamem
Składniki (dla dwóch osób):
- zimny ryż ugotowany 100g
- jajko 2 szt
- brokuł 1 główka, obrany, sparzony bób mrożony 2 garście
- czosnek 3 ząbki
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- imbir 3cm
- sezam 1 łyżeczka
- sos sojowy 1 łyżka
- dymka 1/2 pęczka
- masło klarowane
Sposób przygotowania:
Rozgrzewamy patelnię albo wok. Przesmażamy na tłuszczu pokrojonego w mniejsze kawałki brokuła, po 2 minutach dodajemy posiekany czosnek, imbir. Mieszamy, dodajemy kurkumę. Ponownie mieszamy i dorzucamy ryż. Wszystkie składniki dokładnie raz jeszcze mieszamy, robimy dołek na środku patelni i dodajemy rozbite jajka. Kiedy jaja się zetną, łączymy z pozostałymi składnikami dokładnie mieszając. Dorzucamy bób i przyprawiamy sosem sojowym.Przekładamy na talerz, posypujemy sezamem i świeżo posiekaną dymką.
Sałatka ryżowa z mieloną wołowiną, jarmużem, groszkiem zielonym, marchewką, ogórkiem, świeżymi ziołami i dressingiem cynamonowym
Składniki (dla dwóch osób):
- zimny ugotowany ryż 100g
- mielona wołowina 150g
- cebula 1 mała szt
- czosnek 3 ząbki
- jarmuż 3 garście
- zielony groszek mrożony 1/3 kubka
- marchewka 1 szt
- ogórek zielony 1szt
- świeże zioła 2 łyżki
- musztarda 1 łyżka
- cynamon 1 łyżka
- miód 1 łyżka
- sok z 2 cytryn
- oliwa z oliwek 50ml
Sposób przygotowania:
Ryż przekładamy do miski. Wołowinę przesmażamy na rozgrzanej patelni na złotobrązowy kolor. Jak mięso już zacznie się rumienić to dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek. Przesmażamy do miękkości zmniejszając ogień. Marchewkę i ogórka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na grubym oczku. Dodajemy do ryżu. W między zagotowujemy wodę i blanszujemy jarmuż w osolonej wodzie przez ok. 30 sekund. Następnie dajemy groszek mrożony na ok. 30 sekund i odcedzamy całość dokładnie na sitku. Dodatkowo możemy na czystej ściereczce, aby pozbyć się nadmiaru wody. Dodajemy do sałatki. Wykańczamy świeżymi ziołami, dodajemy odcedzone mięso z patelni. Robimy szybki dressing. Do słoika dajemy musztardę, miód, cynamon, oliwę z oliwek cytrynę, sól, pieprz. Zakręcamy i wstrząsamy mocno aż całość zgęstnieje. Polewamy sałatkę i delikatnie, dokładnie mieszamy.
Ryż zapiekany z jabłkami, twarogiem, cynamonem, słonecznikiem
Składniki (dla dwóch osób):
- ugotowany ryż 100 g
- twaróg 100g
- jajko 1szt
- cynamon 1 łyżka
- miód 1 łyżka
- słonecznik 1 łyżka
- pomarańcz 1 szt
- jabłko 1 szt
- masło klarowane 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Ryż przekładamy do miski. Dodajemy twaróg, jajko, cynamon, miód, skórkę z pomarańcza ( sparzonego wcześniej we wrzątku! ) i wyciśnięty z reszty sok. Mieszamy dokładnie. Przekładamy do foremki wysmarowanej masłem klarowanym, ścieramy na górę jabłka i pieczemy w 180 stopniach ok. 30 -40 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy słonecznikiem.
Risotto z warzywami i pieczoną rybą
Składniki (dla dwóch osób):
- ryż ( najlepiej do risotto) 50g
- marchewka 1 szt
- cebula 1szt
- czosnek 3 ząbki
- pomidor puszka 1 szt
- seler naciowy 1 gałązka
- cukinia 1/2 szt
- ryba 300g (świeża ryba lub mrożona jaką macie na stanie:))
- ser typu parmezan 30g
- świeże zioła np. bazylia, natka 2 łyżki
- cytryna 1szt
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek kroimy w kostkę i przesmażamy do miękkości. Dodajemy startą marchewkę. Po ok. 2 minutach dodajemy pomidory w puszcze, ryż, mieszamy, podlewamy wywarem aż ryż będzie al dente 10-15 minut ( w zależności od ryżu). W między czasie jak będziecie robić risotto, upieczemy rybę. Przekładamy osuszoną dokładnie rybę ( w zależności jaką macie) na pergamin , polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni ok 9-15 minut w zależności od rodzaju i wielkości ryby 🙂 Risotto zestawiamy z ognia, dodajemy startą cukinię na grubym oczku, garść parmezanu, świeże zioła, świeży seler naciowy pokrojony w plasterki. Mieszamy, zostawiamy w garnku aż składniki przejdą smakami na 2 minuty. Przekładamy na talerz. Następnie nakładamy rybę, którą wykańczamy startą skórką z cytryny i odrobiną soku.