SKŁADNIKI
OK. 10 SZTUK
- 100 g płatków owsianych błyskawicznych
- 90 g mąki owsianej lub pełnoziarnistej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
- 5 łyżek miodu lub syropu klonowego
Dodatki
- żurawina i pestki dyni
- jabłko i cynamon
- banan i czekolada
- maliny i kakao
- rodzynki i masło orzechowe
PRZYGOTOWANIE
Do miski wsypać płatki owsiane błyskawiczne, dodać mąkę, proszek i sól, wymieszać. Do drugiej miski wbić jajko, dodać roztopiony i ostudzony tłuszcz i syrop klonowy lub miód, wymieszać. Dodać suche składniki i wymieszać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C. Masę połączyć z wybranymi dodatkami. Nakładać po około pełnej łyżce masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformować kształtne dyski. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 10 – 13 minut.
Smacznego!
Dlaczego ciastka owsiane są doskonałą przekąską?
- można je zabrać do szkoły na II śniadanie,
- przed treningiem dodadzą energii,
- posłużą jako porcja węglowodanów potrenigowych,
- świetnie sprawdzą się w podróży,
- przygotowanie zajmuje chwilę i jest świetnym sposobem na spędzenie razem czasu.