BLACK WEEK – wszystkie pakiety konsultacji 20% taniej – SPRAWDŹ

Domowe masło orzechowe – naturalna energia dla młodych sportowców!

maslo-orzechowe-domowej-roboty-10-866x578

Nie oszukujmy się, najlepsze masła orzechowe niestety kosztują sporo. Dlatego proponuję kupić niesolone orzeszki ziemne i spróbować, razem z Waszymi małymi mistrzami, zrobić własne masło orzechowe!

Składniki:

  • 200-300 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych

Przygotowanie:
Orzeszki ziemne przełoż do blendera i miksuj na najwyższych obrotach przez około 1 minutę.
Następnie przerwij miksowanie, zeskrob masę ze ścianek i ponownie miksuj przez kilka minut na średnich obrotach, aż masło uzyska pożądanej gęstości.
Masło przełóż do słoiczka.

Jeśli chcecie mieć masło z chrupiącymi kawałkami orzeszków, to po minucie miksowania należy wyjąć 1/4 orzechów z miksera. Resztę zmielić jak w przepisie, a następnie połączyć je razem z odłożonymi lekko zmielonymi orzeszkami.

Możesz tworzyć różne smaki, dodając do podstawowych składników:

  •     miód: 1 łyżka miodu
  •     kakao: 1 łyżka miodu + 1-2 łyżeczki kakao
  •     kokos: 2 łyżki wiórków kokosowych
  •     przyprawy, na przykład: cynamon, wanilia

Do dzieła!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Koszyk zamknij