Nie oszukujmy się, najlepsze masła orzechowe niestety kosztują sporo. Dlatego proponuję kupić niesolone orzeszki ziemne i spróbować, razem z Waszymi małymi mistrzami, zrobić własne masło orzechowe!
Składniki:
- 200-300 g orzeszków ziemnych prażonych niesolonych
Przygotowanie:
Orzeszki ziemne przełoż do blendera i miksuj na najwyższych obrotach przez około 1 minutę.
Następnie przerwij miksowanie, zeskrob masę ze ścianek i ponownie miksuj przez kilka minut na średnich obrotach, aż masło uzyska pożądanej gęstości.
Masło przełóż do słoiczka.
Jeśli chcecie mieć masło z chrupiącymi kawałkami orzeszków, to po minucie miksowania należy wyjąć 1/4 orzechów z miksera. Resztę zmielić jak w przepisie, a następnie połączyć je razem z odłożonymi lekko zmielonymi orzeszkami.
Możesz tworzyć różne smaki, dodając do podstawowych składników:
- miód: 1 łyżka miodu
- kakao: 1 łyżka miodu + 1-2 łyżeczki kakao
- kokos: 2 łyżki wiórków kokosowych
- przyprawy, na przykład: cynamon, wanilia
Do dzieła!