Składniki na foremkę 23×11:
3 dojrzałe banany
2 jajka
1 szklanka zmielonych płatków owsianych
1 szklanka mąki orkiszowej
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub oleju rzepakowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
duża garść żurawiny (można pominąć lub zamiennie dodać rodzynki)
możesz dodać miód lub inne słodzidło – dla mnie banany nadają wystarczającej słodyczy
Przygotowanie:
Płatki wrzucić do blendera i zmielić, ale nie na mąkę. Banany, mąkę i jajka również zmiksować, a potem połączyć wszystkie składniki z żurawiną lub rodzynkami i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celcjusza ok. 40 minut.
Chlebek bananowy to jedno z tych ciast, które smakuje każdemu! Najlepsze jest jeszcze ciepłe z dodatkiem daktylowej nutelli (to oczywiste 😎) albo z masłem orzechowym i domową konfiturą.
Smacznego!

