Czas przygotowania: 15 minut
Składniki na jeden słoik:
150 g daktyli
4 – 5 łyżek mleka migdałowego (może być także krowie)
4 płaskie łyżki kakao
3 płaskie łyżki masła orzechowego (z dobrym składem)
Przygotowanie: Daktyle zalać gorącą wodą i zostawić na 10 minut, im dłużej postoją tym łatwiej będzie je zmiksować. Następnie je odcedzić, żeby pozbyć się nadmiaru wody. Do naczynia blendera włożyć namoczone daktyle i masło orzechowe, wlać mleko oraz wsypać kakao. Wszystko zmiskować na gładki krem i przełożyć do czystego słoika.
Gotowa czekolada najlepiej smakuje wyjadana palcem wprost ze słoika, ale jeśli nie zjecie całej od razu, to spróbujcie posmarować nią naleśniki, grzanki pełnoziarniste, domowe gofry, czy świeże bułeczki. Można dodać kilka łyżek do gorącego mleka i wypić ja jak najlepszą płynną czekoladę. Zawsze smakuje idealnie!
2 komentarze “Daktynella – czyli domowa nutella dla młodych sportowców!”
Czy gotową daktynellę można przechowywać poza lodówką?
Dzień dobry.
Mam 9 lat . Bardzo mi się podoba pomysł na nutellę dla młodego sportowca.
Jest super!